Aikido

II

 • - Ai: Harmonie
 • - Ki: geest, spirit
 • - Do: de weg
 • Wat is Aikido ?

  II

  oefening Ueshiba

  Aikido is een moderne Japanse krijgkunst ontwikkeld door Morihei Ueshiba. Het is afgeleid van oude Japanse Martiale Kunsten zoals ; Ken-Jutsu (zwaard vechten) , So-Jutsu (speer vechten) , en Ju-Jutsu (ongewapende gevechtstechnieken van de Samurai). In vroegere tijden werden krijgskunsten beoefend om succesvol te zijn op het slagveld , een Samurai stond immers hoog in aanzien. In onze hedendaagse tijd , zonder slagvelden , wordt een krijgskunst beoefend om zowel lichaam en geest te vormen en te stimuleren.

  Aikido vergt van zijn beoefenaar geen kracht , iedereen kan dus Aikido leren ,man, vrouw, groot , klein , sterk of minder sterk. Aikido is niet enkel pasjes en technieken leren , Aikido beoefenen is ook inzicht verwerven binnen een conflictsituatie. Het is net als muziek maken ; mooie muziek is mooi omdat het met gevoel wordt gespeeld , niet omdat de techniek van de muzikant zo goed is.

  In Aikido leer je jezelf verdedigen, zowel fysiek als mentaal. De Aikido technieken zijn gebaseerd op het in harmonie komen met je tegenstander zonder botsing. Dit gebeurt door eerst met de aanval mee te gaan zodoende je de kracht van de aanvaller kan gebruiken om hem uitbalans te brengen, waarna je controle technieken uitvoert om zijn lichaam en geest te controleren. Dit alles gebeurt op een manier waardoor je een minimum aan schade toebrengt aan de aanvaller. Daarom is Aikido zeer geschikt als zelfverdediging in deze moderne samenleving (Aikido wordt onderwezen aan het Japans politiecorps en leger). Zo kan iedere Aikidobeoefenaar met een gerust geweten door het leven gaan ook al heeft hij zich al eens moeten verdedigen in een conflict.

  Aikido leer je enkel door te doen en niet door erover te praten of te lezen.

  Morihei Ueshiba , (1883 - 1963)

  II

  Morihei Ueshiba, geboren in 1883, staat bekend als grondlegger van Aikido, de meest vooruitstrevende van de moderne krijgskunsten.

  picture of Ueshiba

  Aikido is een relatief jonge krijgskunst en heeft zijn inhoud te danken aan Jujutsu , Kenjutsu (zwaardvechtkunst) en Yarijutsu (speer-vechtkunst). Morihei Ueshiba , ook wel "O Sensei" genoemd leerde Jujutsu onder meester "Tokusaburo Tojawa" en meester "Sakaku Takeda" De stijl van deze laatste die 'Daito Ryu Aikijutsu' genoemd wordt , heeft de meeste invloed op de technische inhoud van Aikido.

  "O Sensei" studeerde Kenjutsu onder meester "Masakatasu Nakai" , waar de vloeiende en ronde bewegingen van Aikido vandaan komen. In 'Kenjutsu' wordt de botsing van zwaarden vermeden. De vertaling daarvan in Aikido zijn de vloeiende bewegingen met het lichaam.

  Op jonge leeftijd bekwaamde hij zich in deze krijgskunsten, hij vond deze echter niet passen in onze moderne tijden. Vanuit deze overtuiging ontwikkelde hij een vernieuwde krijgskunst die hij in 1942 Aikido noemde. Na herhaaldelijk aandringen, stemde hij in met een eerste openbaar optreden in 1956.

  Tijdens zijn laatste jaren werd hij overspoeld met eerbewijzen, zowel door Japanse als door buitenlandse organisaties. Zo verheugde hij zich ten zeerste over een onderscheiding, die hij in 1964 ontving van de Keizer.

  picture of UeshibaMorihei stortte in elkaar op 8 maart 1969. In de wetenschap dat zijn einde nabij was, leidde hij in de vroege ochtend van 10 maart voor de laatste keer een gezamelijke oefening, waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis. De diagnose luidde leverkanker. Hij weigerde geopereerd te worden en eiste dat men hem terugbracht naar huis.

  Aan zijn vele leerlingen en vrienden die hem opzochten om afscheid te nemen, zei hij: "Aikido is voor de hele wereld. Het is niet voor zelfzuchtige of kwaadaardige doelen. Oefen onophoudelijk ten bate van allen."

  De 86 jaar oude Morihei "keerde terug naar de bron" in de vroege ochtend van 26 april van datzelfde jaar.